Fül-orr-gégészet mindenkinek

Nagyágyúk és kis mumusok, avagy mit kell tudni az antibiotikumkezelésről 2.

2017. január 08. - Dr. Juhász Zsuzsanna

Hogyan szedjük helyesen az antibiotikumot?

Annak érdekében, hogy a kezelés eredményes legyen, be kell tartani az alapvető szabályokat.

  • Mindig tartsuk be az orvos által előírt adagolást és kezelési időtartamot. A kezelés idő előtti megszakítása a rezisztenssé vált túlélő baktériumok továbbszaporodását eredményezi.
  • Az egyes gyógyszeradagok bevétele azonos időközönként történjen, mert ez biztosítja azt, hogy a vérben a gyógyszerszint állandó maradhasson.
  • Amennyiben elfelejtette bevenni az aktuális adagot, ennek pótlása a következő bevétel idejétől függ. Minderről pontosabb információ a betegtájékoztatóban található.
  • Az alkohol és a kálcium befolyásolhatja egyes antibiotikumok hatását. A tablettákat lehetőleg vízzel vegyük be, és tejterméket 2 órán belül ne fogyasszunk!
  • Egyes antibiotikumokat éhgyomorra, másikat étkezés közben kell bevenni. A betegtájékoztatóban található erről is pontos útbaigazítás.
  • Más gyógyszerek egyidejű szedéséről tájékoztatnia kell az antibiotikumot felíró orvost, akinek figyelembe kell vennie az esetleges gyógyszer kölcsönhatást.

Mik lehetnek a mellékhatások?

Az antibiotikumok általában jól tolerálhatóak. Leggyakoribb mellékhatás az allergiás reakció, az ún. gyógyszerexanthema, ami általában a teljes testen megjelenő bőrkiütést jelenti. A bélflóra átmeneti zavara gyakran okoz lazább székletet, hasmenést. Bizonyos gombák túlszaporodása pedig nőgyógyászati panaszokat okozhat.

Mit tehetünk a mellékhatások csökkentése érdekében?

antibiotikum4.jpegManapság még nem teljesen tisztázott az antibiotikumok bélflórára gyakorolt késői hatása. Annak érdekében, hogy már a kezelés alatt védeni tudjuk a hasznos bélbaktériumokat, számos probiotikus készítmény elérhető a patikákban, drogériákban. Ezek például különféle tejsavbaktériumokat, sőt, élesztőgombákat is tartalmaznak. A bennük fellelhető  Lactobacillusok, Bifidobacteriumok, Streptococcus thermophilus, Enterococcus és Saccharomyces boulardii törzsek képesek ellenállni a gyomorsavnak és az emésztőnedveknek, így élve jutnak a vastagbélbe, és ott leszorítják a nyálkahártyáról a megtelepedett kórokozókat. Adásuk az antibiotikum-kezelés idején és utána egy hétig ajánlott. A hüvelyi gombás fertőzések kezelése tejsavbaktériumokat tartalmazó kúppal lehetséges.

Holland kutatók kimutatták, hogy az antibiotikumokkal való érintkezés a korai életszakaszban növeli az allergiák kifejlődését később az életben. Az eredmények arra utalnak, hogy az élet korai szakaszában (legalább 2 éves korig) lehetőleg kerülni kell az antibiotikumos kezeléseket, és ezzel csökkenthetők a felnőttkori allergiás panaszok megjelenése.

Mi az orvos felelőssége?

antibiotikumok3.jpgÓvatosan kellene bánnunk az antibiotikum felírással!
A kezelőorvosnak tekintettel kell lenni a beteg kórelőzményére, egyéb betegségeire, aktuális állapotára. Bizonyos alapbetegségek fogékonnyá teszik a szervezetet a fertőzésekkel szemben. Ilyen állapotok a cukorbetegség, a vérszegénység, a keringési zavar, a rosszindulatú daganatok, a gyengített immunvédekezés, az alkoholizmus, valamint az idős kor. Szem előtt kell tartani az egyes szerek mellékhatás-profilját, a gyógyszer kiürülését (májon vagy vesén át is ürülhet).
Antibiotikum adása előtt rá kell kérdezni az esetleges gyógyszerallergiára, valamint arra, hogy részesült-e az illető az elmúlt hetekben-hónapokban antibiotikus kezelésben. Nem hagyható figyelmen kívül az a tényező sem, hogy a beteg anyagilag megengedheti-e magának a kiválasztott antibiotikumot. A kezelés legyen költséghatékony, és a beteg megfelelő együttműködése érdekében - lehetőség szerint - mellékhatásoktól mentes. Törekednünk kell a célzott kezelésre, azaz laboratóriumi váladék tenyésztéssel azonosíttatni a kórokozót, hogy az antibiotikum érzékenység alapján az adott esetben legmegfelelőbb antibiotikumot tudjuk rendelni.

Mire figyeljen a beteg?

Az előírt gyógyszert mindenképpen megfelelő adagban, megfelelő ideig kell alkalmaznia. De! Sajnos, gyakori hiba, hogy a receptre egy doboznyi gyógyszert ír fel a háziorvos, ami sok esetben csak 5 napra elegendő gyógyszermennyiséget tartalmaz. Jó tudni, hogy bizonyos baktériumok és egyes fertőzések nem ritkán 10-14 napos kezelést igényelnének ahhoz, hogy a kórokozók maradéktalanul elpusztuljanak. Egy tipikus példa a Streptococcus pyogenes által okozott mandula-, vagy középfül gyulladás: az elsőként választandó antibiotikum penicillinszármazék (allergiásoknak makrolid), és ebből legalább 10 napos kezelés szükséges. Gyakori jelenség, hogy 5 napos kezelést kísérő javulás után újult erővel támadnak a baktériumok, és máris elindultak az ellenállóvá válás útján…

A cikk a Ju-Med Egészségcentrum közreműködésével készült.

Nagyágyúk és kis mumusok, avagy mit kell tudni az antibiotikumkezelésről 1.

Mindennapi tapasztalatom a rendelőben, hogy a téma igencsak megosztja a betegeket, szülőket. Egyesek indokolatlanul tartanak az antibiotikumoktól, mások túl könnyelműen bánnak velük. A következő generációk gyógyítása szempontjából is különösen fontos, hogy a neten minél több helyen olvashatóak legyenek az antibiotikumokról szóló tudnivalók.  Remélem, sokan éppen ezen az oldalon találnak rá először a kezeléssel kapcsolatos információkra!

antibiotikumok1.jpegMik az antibiotikumok?

Az antibiotikumok gombák vagy baktériumok által termelt vegyületek. A gyógyításban azért tudjuk őket bevetni, mert a mikrobákra nézve ártalmasak: elpusztítják őket, vagy gátolják a szaporodásukat, a gazdaszervezetben viszont nem okoznak maradandó károsodást.

Mire jók az antibiotikumok?

Az antibiotikumok olyan fertőzések kezelésére használatosak, melyet baktériumok okoztak. A minket körülvevő és belső világunkban változatos típusú és formájú baktériumok találhatóak. Nem mindegyik betegít meg bennünket, sőt, vannak közöttük számunkra kimondottan hasznosak is. Egyesek nélkülözhetetlenek például a normál bélműködéshez, emésztéshez. Sajnos, az antibiotikumok nem tudnak maximálisan különbséget tenni „hasznos” és „haszontalan” baktérium között, ezért ismert például a bélflóra egyensúlyát megbontó mellékhatásuk.

antibiotikumok2.jpegMiért szedünk indokolatlanul gyakran antibiotikumokat?

Tudományos kutatások szerint minden második antibiotikum felírás alaptalanul történik, többnyire ártalmatlan náthára, köhögésre, sőt, vírusfertőzésben megelőzésre. Ez nemcsak az orvosokon, hanem gyakran a betegeken is múlik. Sok páciens elvárja a gyors antibiotikum felírást: szabályosan követelik az antibiotikumot, mert jó és hatásos gyógyszerről szóló recepttel a kezükben szeretnének hazamenni. 

Mi lesz a felelőtlenség következménye?

Már manapság tapasztalhatjuk, hogy bizonyos baktériumokra nem hatnak az antibiotikumok, mert a kórokozó ellenállóvá vált velük szemben. Gyakori tapasztalat ez az ambuláns betegellátásban, mert itt fordul elő leginkább, hogy a betegek nem megfelelő dózisban, vagy nem az előírt ideig szedik az antibiotikumot. Sokan felhagynak a gyógyszerszedéssel, amint kicsit is jobban lesznek. Úgy vélik, ezzel kímélik a szervezetüket. Mi ilyenkor a probléma? A rövidített gyógyszerszedés miatt néhány, különösen ellenálló baktérium túlélhet, és egyúttal támadhatatlanná válik az antibiotikummal szemben. Az ellenálló törzsek ráadásul nagyon könnyen szaporodásnak indulnak a kezelés miatt sebezhetővé vált bélnyálkahártyán. Ahogyan egyre több baktérium válik ellenállóvá, a gyógyszeripar mindinkább versenyt fut az idővel, hogy újabb, hatékony vegyületeket fejlesszen ki a bakteriális fertőzések kezelésére. A baktériumok ellenállóképessége, azaz ún. rezisztenciája, egyre nagyobb gondot jelent a súlyosabb, kórházi fertőzések kezelésében.

Miért nem segítenek az antibiotikumok megfázás esetén?

A náthával járó betegségek, hasonlóan az influenzához, vírusos fertőzések. Vírusok ellen tehetetlenek az antibiotikumok. A baktériumellenes hatás azon alapul, hogy az antibiotikum képes beleavatkozni a baktériumok anyagcseréjébe. A vírusoknak nincsen saját anyagcseréjük, így nem találnak fogást rajtuk az antibiotikumok. Felsőlégúti vírusfertőzések lezajlása során bekövetkező állapotrosszabbodás, szövődmények fellépése azonban már más megítélés alá esik. Ilyenkor beszélünk bakteriális felülfertőződésről, ami szükségessé teheti az antibiotikumkezelést.

A cikk a Ju-Med Egészségcentrum közreműködésével készült.

Mindennapi orrcsepp függőségünk

„…a kábítószerkérdésnek Magyarországon sokkal kisebb a jelentősége, mint amekkorát ebből a politika és a sajtó csinál. A számadatok is azt mutatják, hogy 20 ezer drogfüggő van. Na, de van 60 ezer nyugtatószerfüggő, 25 ezer orrcseppfüggő, 100 ezer hashajtófüggő, 150 ezer játékszenvedélyes és 800 ezer alkoholista.” Autentikus forrásból,  Zacher Gábortól, a „Mindennapi függőségeink” című előadásból származnak az előbbi mondatok, és –nem alábecsülve a többi függőség problémáját – ezúttal a tisztes létszámú orrcseppfüggő csapattal szeretnék foglalkozni. Magam is megdöbbentem, hogy milyen sokan vannak, igaz, gyakorlatilag mindennapos panasz a fül-orr-gégészeti rendelésen az orrcsepp túlhasználat, és az abból eredő  tartós orrdugulás.nasal-spray1.jpg

Írásom célja, hogy lehetőleg senki ne gyarapítsa a 25 ezres tábort, és, hogy rendet tegyünk a „mit szabad, és mit nem” kérdésében.

Fogyasztói társadalmunk nagyszerű vívmányaként megszámlálhatatlan fajtájú orrcsepp, vagy spray kapható recept nélkül a patikákban, drogériákban. A gyógyszergyárak intenzív reklámja előtérbe is tolja egyiket-másikat, ráadásul, néha megtévesztő ajánlással.

Nagy a választék gyors hatású, orrdugulást, azaz orrnyálkahártya duzzanatot csökkentő orrcseppekből, spraykből. Felnőttek és gyermekek is használhatják,  a fő hatóanyaguk xylometazoline, oxymetazoline, tramazoline, naphazoline vagy phenylephrine.  Gyors enyhülést adnak heveny náthában, melléküreg gyulladásban azáltal, hogy szabaddá válik az orrlégzés, az orrváladékot könnyebben ki tudjuk fújni. Használatuk azonban – a betegségtől függően – csak 7-10 napig engedélyezett. (Fül-orr-gégészeti, allergológiai praxisomban kivételesen előfordul, hogy ennél hosszabb alkalmazás szükséges, de ez csak szigorúan ellenőrzött feltételek között lehetséges.)  Az előírtnál hosszasabb használat vezethet függőséghez, ami a következőkben nyilvánul meg: az orrcsepp hatóidejének letelte után újra, a korábbinál még erősebb orrdugulás kezdődik, az orrcsepp használó nem tudja megállni, hogy ne cseppentsen ismét, hiszen gyors megkönnyebbülést hoz az akció. …és így megy ez tovább, sokszor hónapokig, sőt, évekig is. Mintha „kábítószer” lenne az orrnyálkahártya számára a lohasztó orrcsepp – hiányában megvonási tüneteket produkál a páciens. Tapasztalatom szerint, különösen veszélyesek az eukaliptusz, mentol, kámfor hozzáadásával kombinált orrsprayk, mert ezeknek még kellemes aromája is késztet az újabb használatra. Nemcsak az orrnyálkahártyát rombolja a gyógyszer túlhasználat, hanem a keringési rendszerre is veszélyt jelenthet vérnyomás és pulzusszám emelkedés formájában.

Szénanáthás betegek figyelem! Az allergiás gyulladás csökkentésére szolgáló, 7 napon túl is bátran használható orrsprayk csak receptre kaphatóak. A szezonális szénanáthás tünetek  tavasztól őszig általában több héten keresztül is fennállnak, ezért ilyenkor a gyors hatású, recept nélkül kapható orrcseppek nem oldhatják meg a panaszokat a hozzászokás veszélye nélkül. Bizonyos, „allergia” megjelöléssel vásárolható, kevert orrsprayk szintén tartalmazhatnak veszélyes hatóanyagot, ezért egyes kombinált orrsprayk sem alkalmazhatóak 7 napnál tovább.

Még egy megjegyzés a keverékekkel kapcsolatban: keresztallergia esélye miatt pollenallergiás betegek számára ellenjavallt  kamilla tartalmú orrspray használata.

A kizárólag sóoldatot tartalmazó orrsprayk bátran használhatóak korlátlan ideig is. Egy héten túl fennálló orrdugulás, vagy már kialakult orrcsepp függőség esetén az orrüreg vizsgálata, fül-orr-gégészeti kezelés indokolt.

A cikk a Ju-Med Egészségcentrum közreműködésével készült.

Kutyaharapást szőrével: Immunterápia, az allergia legkorszerűbb kezelése

Az allergén specifikus immunterápia (rövidítve SIT vagy SLIT) az allergiás betegségek ma ismert, legkorszerűbb gyógymódja, és egyben oki kezelése. 3-5 éven át folyamatosan alkalmazandó annak érdekében, hogy tartós tünetmentességet biztosítson.

A valóban "kutyaharapást szőrével" kezelés lényege az, hogy – magával az allergénnel kezelve - megtanítjuk a szervezetet arra, hogy a későbbiekben tolerálni tudja az adott allergént. Injekciós, szopogatós tabletta, illetve nyelv alá cseppentendő oldat formájában elérhetők az immunterápiás gyógyszerek.

Szénanátha kezelése esetén az allergén immunterápia megakadályozza az asthma kifejlődését, hosszantartóan enyhíti a tüneteket, és csökkenti az esetleges újabb allergia kifejlődésének esélyét Az allergén specifikus immunterápia azoknak a pácienseknek javallt, akiknél a tüneteket okozó allergének elleni specifikus IgE antitestek kimutathatók. Ez az alkar bőrén végzett bőrteszt, vagy vérvételt követő laboratóriumi vizsgálattal lehetséges.

allergias_no.jpgAz allergénspecifikus immunterápia hatásosságát dokumentálták rovarcsípés, különböző pollenek, háziporatka, penészgomba és állati szőr okozta allergiában. A legalább három évig tartó kezelés során a betegek először növekvő dózisú allergénkivonatot kapnak, majd fenntartó adag szükséges ahhoz, hogy az allergiás tünetek mérséklődjenek. A SIT során az adott allergénre célzottan befolyásoljuk az immunválaszt. Az allergénspecifikus immunterápia tehát oki terápiát jelent, amely egyúttal idejében meggátolja az allergiás gyulladásos reakciót. Hatásmechanizmusa alapján a SIT az egyetlen olyan kezelési módszer, amely pozitivan befolyásolja az allergia lefolyását, és megelőzi, megakadályozza az asthma kialakulását.

Az allergénnel történő kezelés jelenlegi hátránya, és allergológus kollégáimmal együtt nagy bánatunk, hogy a magyar társadalombiztosítás nem támogatja ezeket a készítményeket, tehát a betegeknek a gyógyszer teljes árát kell kifizetniük a patikában. Az immunterápiás kezelést allergológus szakorvos indítja és felügyeli. Az immunterápiás gyógyszer adagjának meghatározása sok esetben egyénre szabott lehet. A kezelés idejének meghatározása, a dózis beállítása, és a beteg állapotának követése, azaz a terápia sikerének feltétele a szakorvosi felügyelet.

A cikk a Ju-Med Egészségcentrum közreműködésével készült.

Náthás a gyermekem – ártalmas vagy hasznos az orrszívás?

Tisztázzuk végre a kérdést!

Ez az a cikk, amit nem tudok úgy kezdeni, hogy „már az ókori görögök is…”, mert  a legújabbkori németek, dánok, franciák stb. sem ismerik azt az elmés technikát, amit Magyarországon vezettünk be a náthában, arcüreggyulladásban szenvedő betegek otthoni kezelésére. Elmondom,  miért hajmeresztő, amit külföldön állomásozó kisgyermekes honfitársaink mesélnek a kinti véleményekről, mely szerint az orrszívó porszívó egy teljesen ismeretlen harci eszköz, ennél fogva csakis ártalmas lehet. Tisztelet a kivételnek, meg sem nézik, ki sem próbálják, mégis így formálnak határozott álláspontot. Elvétve még, sajnos, itthon is néhány szakmabéli agytekervényeinek a mélyéről előkerülnek a magvas gondolatok, hogy tudniillik „az orrszívás tönkreteszi az orrnyálkahártyát”, „minél többet szívjuk az orrváladékot, annál több termelődik”, „véletlenül kiszívjuk az agyállomány egy részét”, „a gyermek lelke sérülni fog, ha erőszakkal kiszívjuk az orrát”. Ezek szó szerinti idézetek!

Kidurranni készül a fejünk a náthától. Józan ésszel – ha még a „kalapkúra” után marad – mit teszünk ilyenkor?

Legszívesebben letekernénk a nyakunkról, és tekernénk helyére egy másikat… Ha ez nem megy, akkor maradunk az orrfújásnál, akár naponta ötvenszer , százszor is, ameddig csak fújni tudjuk, mert jól eső érzés megszabadulni az orrváladéktól. Ha nem fújjuk ki az orrunkat, rosszabbul vagyunk, lassabban és jó eséllyel szövődményekkel  gyógyulunk. Ezt ugyebár senki sem kérdőjelezi meg. Miért lenne ez másképpen egy kisgyermeknél?

orrszivas_a.jpgMi történik orrfújás közben? A saját izomerőnk segítségével – a jobbak zárt szájjal – erőltetett kilégzés közben létrehozunk egy erőteljes, belülről kifelé irányuló légáramlást az orrüregben. Ez az áramlás magával sodorja az orrváladékot is, ami a zsebkendőben landol.

Mi történik orrszívás közben? Az orrnyíláshoz illesztünk egy csővel ellátott szívó alkalmatos-ságot, és ezzel az alkalmatossággal létrehozunk egy erőteljes, belülről kifelé irányuló légáramlást az orrüregben, miközben a cső vége nem ér hozzá az orrnyálkahártyához. Ez az áramlás magával sodorja az orrváladékot is, ami az alkalmatosságban landol.

Alapelvét tekintve van különbség a kétféle orrtisztítási eljárás között?  Elárulom: nincsen.
Létezik olyan tényező, ami orrszívás közben „tönkreteszi az orrnyálkahártyát”, orrfújáskor meg éppenséggel nem árt? Elárulom:  nem létezik.

Lássuk, mi a helyzet a „minél inkább…, annál inkább” …véleménnyel!
Heveny allergiás vagy vírusos náthában orrszívás nélkül is folyamatos lehet a híg, bőséges, vízszerű orrfolyás. Ennek megfelelően gyakran is kell orrot szívni, és az alapbetegséghez illő orrsprayt használni kiegészítésképpen. Amikor sűrű az orrváladék, akkor az orrszívás kezdetén kiszívható az orrüregben elől, majd tovább fokozatosan a hátrébb levő váladék. Ha elkezdjük a szívás irányát kicsit változtatni, lehet, hogy előkerül rejtett zugokban megbújó váladék is. Egyszerű náthánál ezen a ponton abba lehet hagyni a gyermeken elkövetett „szelíd erőszakot”, és szükség esetén, bizonyos idő elteltével megismételni a procedúrát.  Abban az esetben, ha az arcüregek, esetleg a többi (mert van még bőven) melléküreg  is érintett, innen hihetetlenül bőséges és sűrű váladék ürül bizonyos időközönként az orrüregbe, orrgaratba. Főként akkor tud ürülni, ha előle „eltakarítjuk” orrszívóval az orrüregben felhalmozódott, besűrűsödött váladékot. Ez néz ki úgy, mintha újabb váladék termelődne időközben. Pedig valójában nem ez történik, a látszat csal. A melléküregi váladék talál szabad utat magának. Ez az a váladék, amit még porszívós orrszívóval sem tudunk teljesen eltávolítani, annyira eldugott helyen van, és annyira nagy mennyiségű lehet. Azt is elárulom, hogy – a szintén indokolatlanul ostorozott – Proetz kezeléssel ez a váladék mégis eltávolítható.

Az agyállomány védelmében is szólnék. Milyen erős az a porszívó, ami – mellesleg az összes orrüregi képlet és nyálkahyártya, erek, stb. helyén hagyásával (mert, ugye, ezeket sem találjuk meg a kis tartályban) – egyenesen az agyállományt határoló csontokat és burkot áttépve, kiszakítja agyunk egy részét, ami kibújik az orrüregen keresztül,  a vadul tomboló orrszívó porszívóba??  Horrorfilm jelenetnek biztos kiváló, de a valóságtól – hála az égnek – nagyon távol áll. Előfordulhat, hogy az orrszívás közben orrvérzés indul. Ennek csak ritkán oka maga az orrszívás, sokkal inkább a gyulladástól  sérülékenyebb nyálkahártya hajlamos vérezni, de lehet szárító hatása egyes orrcseppeknek is. Az ilyen típusú orrvérzés hamar csillapodik spontán is, és nem eredményez számottevő vérveszteséget.

Befejezésképpen néhány személyes gondolat az orrszívástól sérülő gyermeklélekről. Nincsen kimutatásom arról, hogy hány nagyobbacska vagy kamasz gyermek tett már azért szemrehányást szüleinek, mert kiskorában - erőszak árán - kellemetlenségeket kellett elviselnie a gyógyulás érdekében. Oltások, kúpok, hűtőfürdő, rossz ízű gyógyszerek stb. mind-mind kerülendő lenne? Az aggódók megnyugodhatnak: a szülővé váló gyermek ugyanúgy fog eljárni, ahogy szülei tették. Jól emlékszik rá, mert nem volt buta akkoriban, (csak kicsi :-)), hogy a kellemetlenségek átélése után jobban lett. Pláne így fog tenni, ha szépen el is magyarázták neki, hogy mi miért történik. Saját gyermekeimen kívül sok-sok szépen gyógyuló lurkó pozitív visszajelzéséből győződhettem meg arról, hogy pár percnyi - számos esetben önként vállalt - „szenvedés” megéri.

A cikk a Ju-Med Egészségcentrum közreműködésével készült.

Tévhitek és fülbajok 2.

Rossz hír a természetes gyógymódok híveinek, hogy mind a fülgyertyázásnak, mind a kövirózsa csepp használatának lehet káros következménye.

Számos esetben tapasztalom, hogy fülgyertyázás hatására viaszréteg rakódik le a dobhártya külső rétegében. A betegek meg is szoktak hökkenni, amikor a fülükbe nézve megmondom, hogy előzőleg gyertyát használtak. Nem nyomoztam tovább, hogy ez a rossz technikának vagy a rossz terméknek köszönhető: fül-orr-gégészként nem látom kivételes, hasznos, „csodatévő” tulajdonságát a fülgyertyának. A dobhártyára tapadt viasz, amely csak hetek alatt hámlik le onnan, gátolja a dobhártya finom rezgő mozgását, valamint elfedi azt a valós képet, amit egy vizsgálatnál a fülésznek látnia kellene, és ez – szerencsétlen esetben – maszkolja a valós betegséget.

Pont ugyanez a helyzet a szűretlen kövirózsa cseppel: beszáradt, zöld trutymó fedi a gyulladt képleteket, nehezítve ezzel a gyors diagnózist. Mondjuk, a kövirózsa csepp maradékát legalább ki lehet öblíteni a hallójáratból vízzel, bár ennek a fájós fülűek nem nagyon szoktak örülni… A gyertyaviaszt csak kiolvasztani lehetne onnan, ez pedig már az inkvizíció határát súrolja, úgyhogy senkinek nem ajánlott.

A fülgyertya egyetlen használható jó tulajdonsága az, hogy száraz, meleg ingert ad a fülnek. Erre azonban  káros hatások nélkül is alkalmas az infralámpa, a zselés, vagy a meggymagos, felmelegíthető párna.

fulcsepp.jpg

Jó hír, hogy mind gyári készítményként, mind patikai keverékként előállítva, remek fülcseppek vannak forgalomban. Alapos fülészeti vizsgálat, esetleg egyidejű váladéktenyésztés nyomán nem vaktában, hanem célzottan lehet jó szert találni a bajra.

Az is sokszor elhangzó kérdés, hogy mi a fülcseppentés helyes gyakorlata. A cseppentés előtt legjobb - az üveget a markunkban tartva - testhőmérsékletűre melegíteni a gyógyszert, és felrázni se felejtsük el! Az ábrán látható pozícióban, felnőtt, és 3 évesnél idősebb gyermek esetében a fülkagylót kissé hátra és felfelé húzva, kisgyermeknél hátra és lefelé húzva, kiegyenesíthető a hallójárat. Így akadály nélkül lehet a kívánt számú cseppet bejuttatni a fülbe. Párszor nyomogassuk rá a kis kiálló porcredőt a hallójáratnyílásra, majd helyezzünk kis vattagombócot a fülkagylóba. 3-4 perc után fel lehet egyenesedni, ekkorra már jó eséllyel mélyre gurult a csepp.

A cikk a Ju-Med Egészségcentrum közreműködésével készült.

Miért hány a gyermekem az autóban?

Az utazási betegségről, avagy a kinetózisról dióhéjban

Lázas készülődés a családi nyaralásra. Néhány erőteljesebb lökés hatására a csomagtartó is zárt állapotba került, a harmadik visszafordulás után már sem táska, sem gyerek nem maradt otthon. A szülők békésen dőlnek hátra az autó ülésein- indulhatnak. Az öröm azonban könnyen csap át rémületbe, mikor a gyermekülés egyébként élénk birtokosa egyre kókadtabbá válik, elsápad, majd váratlanul felül kukkant vissza belőle a korábban reggelire elfogyasztott péksütemény.

utazasi_betegseg.jpgAz első találkozás az utazási betegséggel lényegesen megrázóbb, mint az utána következő alkalmak- mert ez bizony nem egy egyszeri élmény. Leggyakrabban gyermekek és terhes nők körében fordul elő, ám ez a legkevésbé sem törvényszerű- bármely korosztály és nem érintett lehet. Sokszor előfutára lehet egy későbbi migrénes betegség kialakulásának.

A tünetegyüttes mind szenvedő, mind környezete számára igen kellemetlen. Kezdetben gyengeségérzés, hideg verejtékezés, fokozott nyálelválasztás (a gyermek megfogalmazása szerint ekkor „sós nyál”) és émelygés jellemzi, melyet igen gyakran hányinger, hányás tetőz be.

A betegséget létrehozó tényező számtalan dolog, esemény lehet. Előfordulhat bármilyen típusú utazáskor- sokan autóban, buszon, de vannak, akik hajón, repülőgépen tapasztalják. Számos esetben vonaton, villamoson menetiránynak háttal utazva jön elő a probléma, vagy a közlekedési eszközökön való olvasás, térkép nézegetésekor. Tágabb értelemben hasonló tüneteket okozhatnak számítógépes játékok, körhinta, hullámvasút, mozi, vagy akár síelés is.

Kiváltó oka érzékszerveinkben, illetve az ezek által bejövő információk közötti ellentmondásban keresendő. Szemünk a látottakról, a belső fülben levő labirintus nevű szervünk pedig helyzetünkről, térbeli elhelyezkedésünkről tájékoztatja agyunkat. Amennyiben a két érzékszerv által beérkező tartalom közötti összhang elvész, „zavar támad” a rendszerben, mely latin nevén kinetózisban, magyarul utazási betegségben nyilvánul meg.

A betegség nem gyógyítható, de az egyes esetek megelőzhetők, lefolyásuk időtartama csökkenthető, illetve a tünetek enyhíthetőek is. További jó hír, hogy sok olyan gyermek van, akik felnőttkorukra maguktól „kinövik”, vagy sokkal ritkábban tapasztalják, mint korábban.

Utazáskor buszon, autóban sokat segít, ha a betegségben szenvedő elől, illetve magasabban ül, ahonnan jól kilát. Fontos továbbá a friss, tiszta levegő- semmiképp se legyen melege az illetőnek. Szerpentines utakon sokaknak az jelent megoldást, ha szemüket végig becsukva tartják (nagyobbaknál akár a sofőr tájékoztathatja is őket arról, hogy milyen kanyarok, szakaszok várhatóak aktuálisan az úton). Kinetózisban szenvedőknek olvasás, elektromos készülékeken való játék, filmnézés nem javasolt a közlekedési eszközökön. Ajánlott menetiránynak megfelelően, kényelmesen ülni.

A házi praktikák közül sokan hívei a gyömbéres italoknak (gyömbértea), mely gyomornyugtató hatással bír. Sokaknak apró kortyokban fogyasztott kóla, vagy borsmenta tea használ. Ajánlott a megfelelő vitaminbevitel, különös tekintettel a Magnézium-B6 kombinációra. Utazás előtt közvetlenül már nem ajánlott étkezni, illetve azt megelőzően is kerülni a nehéz, zsíros, túlzottan fűszerezett ennivalókat. Orvosi előírásra számos gyógyszer kapható, a teljesség igénye nélkül ilyen például a Daedalon, mely tabletta és kúp formájában is kapható (utóbbi előnye, hogy mikor már az erős hányinger, hányás miatt nem tudunk semmit felülről bejuttatni a gyermekbe, ezzel a módszerrel mégis sikerülhet). Hányáscsillapító és egyben álmosságot, kábultságot is okoz, mely több okból is hasznosnak bizonyulhat: sokan csak egy kiadósabb alvás, pihenés után lesznek ismét régi önmaguk, illetve megelőzésként is sikeres lehet, főleg, ha a betegségben szenvedő el is szundít tőle. Napjainkban rágóként kapható hányáscsillapítók is léteznek, ezekről a tapasztalatok némileg megoszlanak. Sokan utazás előtt relaxációval igyekeznek megelőzni a bajt.

Biztassuk gyermekünket, hogy a legelső tünet megjelenésekor szóljon, ekkor álljunk meg, tartsunk pihenőt. Sokszor az apró, sűrű levegővételek késleltetik, vagy akár meg is szüntethetik a hányingert. A felkészültség további fontos része, hogy mindig legyen nálunk nem lyukas, nem áteresztő zacskó, váltóruha és nedves törlőkendő, papír zsebkendő- ha már a baj mégis megtörtént, a lehető legjobban „kezelhessük” a problémát.

Nem kellemes betegség, ám az ember némi rutinnal megtanulja a lehető legjobban kezelni, illetve aggodalom helyet kihívásként tekinteni rá, újabb és újabb megelőzési taktikákat, kezelési praktikákat kidolgozva. 

A cikk a Ju-Med Egészségcentrum közreműködésével készült.

Tévhitek és fülbajok 1.

A betegekkel vagy a kis betegek szüleivel való találkozás, a betegség és a terápia megbeszélése kapcsán meglehetősen gyakran szembesülök korábbi téves információk okozta félreértésekkel. Ebből azután könnyen alakulhat ki hibás betegápolási gyakorlat, a gyógyulást inkább hátráltató ténykedés. A félreértések származhatnak a múltban gyökerező, de mára már meghaladottnak tekintendő tévhitekből,  illetve az interneten rendelkezésre álló, megszámlálhatatlan mennyiségű friss információból. Csakhogy a neten mindennek a cáfolata, a negatív lenyomata is megtalálható, így nincsen könnyű helyzetben, aki a weboldalakon kutatva reméli megtalálni a "tuti" gyógymódot.

earache.jpgA fül fájdalma nem mindig jelent fülbetegséget. Gyakori a környező szövetek bántalmának fülbe sugárzó hatása.

Külső fül és középfül gyulladás egyformán fájdalmas betegségek, de egészen más gyógymódot kívánnak. A helyileg alkalmazott melegítés sok esetben állapotromlást okoz hallójárat, azaz külső fül gyulladás esetén.
Lázas betegnek sem szabad melegíteni a fájós fülét.

A hallójáratba dugott fültisztító pálcika sérülést, és ezen keresztül gyulladást provokálhat, sőt, a kifelé kívánkozó törmeléket, váladékot visszatömítheti.

A cikk a Ju-Med Egészségcentrum közreműködésével készült.

Interjú a Bakony Büdös Banyájával, tatárokról, zsiványokról, valamint az orrbosszantó növényekről

Aki hisz a mesékben, az is csak félig vegye komolyan a következő szösszenetet, ami azon kirándulás alkalmával született, amikor még idén augusztusban finom, friss levegőt lehetett szívni a Bakonyban, de itt-ott már szárba szökkent a parlagfű.

Különleges találkozásunk alkalmával zajlott az alábbi beszélgetés a ménesjárási puszta mentén, a magas Bakony nemzetközileg elismert szakértőjével…

Hatalmas tüsszentésre, majd a bokrok közül előbukkanó, hozzá tartozó orra lettünk figyelmesek. Kisvártatva a kavicsos úton szemtől szemben állt velünk BBB, azaz a Bakony Büdös Banyája, és rövid szitkozódás után ránk szórt néhány élményfoszlányt hosszú seprűjével hadonászva.

Bakony Büdös Banyája

- Egészségére, kedves Büdös Banya, nemde személyesen, a Bakony mélyéről?

-  Szerencséd, hogy Büdös banyának szólítottál, különben…a hókuszpókját! Mit is akartam mondani?! Hogy a bölömbika hurcolná el ezt a sok gyomot innen! Állandóan csak tüsszögök tőlük, meg viszket a szemem is, alig látok, nem kapok levegőt az orromon. Csoda, ha elfelejtem a saját gondolatomat is?

-  Hogyhogy itt, kedves BBB, ahol csak a kis poszáta és a mezei veréb jár?

-  Jájjj, ne is kérdezd fiam, annyi a dolgom, hogy a végit se szagolom, csak szedegetem a parlagfüvet a sétaút mentén, és egyre púposabb a hátam a sűrű hajolgatástól. Száz évvel ezelőtt még szál egyenes voltam, nem kellett ezeket az orrbosszantó gazokat szedegetnem. Hiába szórom rájuk a rontást, az meg se kottyan nekik.

- Hát, bizony nehéz munka ez! És mióta él a Bakonyban?

- Nem tudom már pontosan…igen régen lehetett, amikor a tatár hordák elől menekültem…akkor még mutatós jány vótam.

- Óóóóó, hát akkor igen jól ismerheti a környéket, nemde?

- Úgy ám fiam, de manapság csak a szépalmai zsiványok, betyárok járnak nyaranta errefelé, de egyik se akar engem má’ feleségül.

- Sose tudhatja, hogy mikor találja meg az igazit!

- Látod, fiam, ilyen lógó orral biztos nem vagyok nagyon kívánatos, pedig mindenféle boszorkányságot, bűbájokat, kotyvalékot kipróbáltam már, de egyre csak csiklandoz a sok kóró.

- Valóban, igencsak szénanáthásnak tűnik, kedves Banya. Lehet, hogy sok száz év után egyszer tán orvoshoz kéne fordulnia! Okosabb bűbájokat tud ám az az orrbosszantók ellen, hisz nem is gondolná, egyenest a baljós füvekből készül a gyógyító kotyvaléka! Sőt, még orrsimogató napsugárral, egyéb pirulákkal, permetekkel, csöppekkel is  manipulálhat.

- Miket nem mondsz, fiam! Ilyenekről még nem is hallottam, pedig jó régóta lógatom itt az orromat már…Megyek, megnézem magamnak azt a bűbájolót, hátha még farigcsálni is tud valamicskét ebből a nagy vasorrból! …na sietek, hulljanak rád az összes varangyok, légy Te is kö…

A búcsúátok végét már nem vártuk meg, mi tagadás, elszeleltünk villámgyorsan, viszlát BBB!

-o-

Túl a mesén, az aktuális pollenhelyzet:

Az elkövetkező napokban a parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan továbbra is országszerte eléri a magas nagyon magas szintet. A libatopfélék és a csalánfélék virágporának mennyisége jellemzően alacsony-közepes, de helyenként magas is lehet. Az üröm, a pázsitfüvek, valamint az útifű pollenkoncentrációja valószínűleg alacsony marad. A kevésbé jelentős allergének közül a kenderfélék pollenje várhatóan alacsony-közepes koncentrációban lesz jelen.
(ORSZÁGOS KÖZEGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT Országos Környezetegészségügyi Igazgatósága, Aerobiológiai és Pollenmonitorozási Osztály heti friss jelentése)

A cikk a Ju-Med Egészségcentrum közreműködésével készült.

SzemFÜLes tippek a nyári fülfájás megelőzéséhez

ful-viz.jpgBár hajlamosak vagyunk elfelejtkezni róla,  sokan vártunk a locs-pocs szürke télben erre a meleg, nyári időre. A szerencsésebbek medencében, természetes vizekben élvezhetik  a forró napokat. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tudnivalót, hogy a nyaralás, strandolás örömét ne egészítse ki a fülészeten szerzett  „élménycsomag”, amit aztán jövő nyáron bennfentesen mesélhetünk a „zöldfülűeknek”.

Az igazán dörzsöltek már májusban ellátogatnak a fülészetre, ha megtapasztalták a fülzsír mögött pangó víz dugulást eredményező hatását. Ez a balszerencse csak azokat érinti, akiknél nem működik jól a hallójárat természetes öntisztulása, és rendszeres időközönként rá kell erre segíteni a rendelői langyos vízzel. A rendszeres „fülmosatás” időszaka tehát a strandszezon előtt van, hogy elkerüljük a nyári kellemetlenséget.

Az otthoni fülpiszkálás, bányászás tilos, a hallójárat hámja ugyanis rendkívül érzékeny, könnyű sérülést okozni rajta, és készen is van a kórokozók behatolásának kapuja. Az intenzíven reklámozott, házilag használható készítmények indokolatlanul drágák, és az esetek 90 %-ában nem oldják meg a problémát. Legtöbbször észrevétlenül, a – ki tudja miért engedélyezett, fülészek által örökké kárhoztatott – fültisztító pálcikával tuszkolja be egészen mélyre a hallójáratba a fülzsírt a kedves beteg, aki ettől bizonyos idő után süketté válik, és kénytelen alávetni magát a fülészeten hallójárat öblítésnek. Amint ez megtörténik, fülig érő szájjal távozik a rendelőből…

Máskor nem a fülzsírdugó, hanem a sok víztől felázott, majd befertőződött külső hallójárat a fülfájdalom oka. A fülkagyló többnyire nyomásra is érzékeny, és  aki egyszer átélte, nem felejti el, megtermett férfiembereknek is beleremeg a lábuk. Megelőzésképpen, strandolás előtt paraffinolajat vagy olívaolajat lehet cseppenteni a hallójáratba, hogy ezzel erősítsük a fülzsír természetes védelmét, fürdőzés után pedig alaposan szárítsuk ki a fülünket, akár – nem forró – hajszárítóval. Létezik még remek, patikai készítésű fülcsepp, ami visszaállítja a hallójárati pH értéket, és ezzel kisebb esélye marad a betolakodó kórokozónak.

Jelszavak tehát: piszkálni tilos, szárítani fontos, nyaralni kötelező! :-)

A cikk a Ju-Med Egészségcentrum közreműködésével készült.