Fül-orr-gégészet mindenkinek

SzemFÜLes tippek a nyári fülfájás megelőzéséhez

2015. július 23. - Dr. Juhász Zsuzsanna

ful-viz.jpgBár hajlamosak vagyunk elfelejtkezni róla,  sokan vártunk a locs-pocs szürke télben erre a meleg, nyári időre. A szerencsésebbek medencében, természetes vizekben élvezhetik  a forró napokat. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tudnivalót, hogy a nyaralás, strandolás örömét ne egészítse ki a fülészeten szerzett  „élménycsomag”, amit aztán jövő nyáron bennfentesen mesélhetünk a „zöldfülűeknek”.

Az igazán dörzsöltek már májusban ellátogatnak a fülészetre, ha megtapasztalták a fülzsír mögött pangó víz dugulást eredményező hatását. Ez a balszerencse csak azokat érinti, akiknél nem működik jól a hallójárat természetes öntisztulása, és rendszeres időközönként rá kell erre segíteni a rendelői langyos vízzel. A rendszeres „fülmosatás” időszaka tehát a strandszezon előtt van, hogy elkerüljük a nyári kellemetlenséget.

Az otthoni fülpiszkálás, bányászás tilos, a hallójárat hámja ugyanis rendkívül érzékeny, könnyű sérülést okozni rajta, és készen is van a kórokozók behatolásának kapuja. Az intenzíven reklámozott, házilag használható készítmények indokolatlanul drágák, és az esetek 90 %-ában nem oldják meg a problémát. Legtöbbször észrevétlenül, a – ki tudja miért engedélyezett, fülészek által örökké kárhoztatott – fültisztító pálcikával tuszkolja be egészen mélyre a hallójáratba a fülzsírt a kedves beteg, aki ettől bizonyos idő után süketté válik, és kénytelen alávetni magát a fülészeten hallójárat öblítésnek. Amint ez megtörténik, fülig érő szájjal távozik a rendelőből…

Máskor nem a fülzsírdugó, hanem a sok víztől felázott, majd befertőződött külső hallójárat a fülfájdalom oka. A fülkagyló többnyire nyomásra is érzékeny, és  aki egyszer átélte, nem felejti el, megtermett férfiembereknek is beleremeg a lábuk. Megelőzésképpen, strandolás előtt paraffinolajat vagy olívaolajat lehet cseppenteni a hallójáratba, hogy ezzel erősítsük a fülzsír természetes védelmét, fürdőzés után pedig alaposan szárítsuk ki a fülünket, akár – nem forró – hajszárítóval. Létezik még remek, patikai készítésű fülcsepp, ami visszaállítja a hallójárati pH értéket, és ezzel kisebb esélye marad a betolakodó kórokozónak.

Jelszavak tehát: piszkálni tilos, szárítani fontos, nyaralni kötelező! :-)

A cikk a Ju-Med Egészségcentrum közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://ful-orr-gegeszet.blog.hu/api/trackback/id/tr177648908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása