Fül-orr-gégészet mindenkinek

Kutyaharapást szőrével: Immunterápia, az allergia legkorszerűbb kezelése

2016. május 22. - Dr. Juhász Zsuzsanna

Az allergén specifikus immunterápia (rövidítve SIT vagy SLIT) az allergiás betegségek ma ismert, legkorszerűbb gyógymódja, és egyben oki kezelése. 3-5 éven át folyamatosan alkalmazandó annak érdekében, hogy tartós tünetmentességet biztosítson.

A valóban "kutyaharapást szőrével" kezelés lényege az, hogy – magával az allergénnel kezelve - megtanítjuk a szervezetet arra, hogy a későbbiekben tolerálni tudja az adott allergént. Injekciós, szopogatós tabletta, illetve nyelv alá cseppentendő oldat formájában elérhetők az immunterápiás gyógyszerek.

Szénanátha kezelése esetén az allergén immunterápia megakadályozza az asthma kifejlődését, hosszantartóan enyhíti a tüneteket, és csökkenti az esetleges újabb allergia kifejlődésének esélyét Az allergén specifikus immunterápia azoknak a pácienseknek javallt, akiknél a tüneteket okozó allergének elleni specifikus IgE antitestek kimutathatók. Ez az alkar bőrén végzett bőrteszt, vagy vérvételt követő laboratóriumi vizsgálattal lehetséges.

allergias_no.jpgAz allergénspecifikus immunterápia hatásosságát dokumentálták rovarcsípés, különböző pollenek, háziporatka, penészgomba és állati szőr okozta allergiában. A legalább három évig tartó kezelés során a betegek először növekvő dózisú allergénkivonatot kapnak, majd fenntartó adag szükséges ahhoz, hogy az allergiás tünetek mérséklődjenek. A SIT során az adott allergénre célzottan befolyásoljuk az immunválaszt. Az allergénspecifikus immunterápia tehát oki terápiát jelent, amely egyúttal idejében meggátolja az allergiás gyulladásos reakciót. Hatásmechanizmusa alapján a SIT az egyetlen olyan kezelési módszer, amely pozitivan befolyásolja az allergia lefolyását, és megelőzi, megakadályozza az asthma kialakulását.

Az allergénnel történő kezelés jelenlegi hátránya, és allergológus kollégáimmal együtt nagy bánatunk, hogy a magyar társadalombiztosítás nem támogatja ezeket a készítményeket, tehát a betegeknek a gyógyszer teljes árát kell kifizetniük a patikában. Az immunterápiás kezelést allergológus szakorvos indítja és felügyeli. Az immunterápiás gyógyszer adagjának meghatározása sok esetben egyénre szabott lehet. A kezelés idejének meghatározása, a dózis beállítása, és a beteg állapotának követése, azaz a terápia sikerének feltétele a szakorvosi felügyelet.

A cikk a Ju-Med Egészségcentrum közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://ful-orr-gegeszet.blog.hu/api/trackback/id/tr778738882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása