Fül-orr-gégészet mindenkinek

Interjú a Bakony Büdös Banyájával, tatárokról, zsiványokról, valamint az orrbosszantó növényekről

Aki hisz a mesékben, az is csak félig vegye komolyan a következő szösszenetet, ami azon kirándulás alkalmával született, amikor még idén augusztusban finom, friss levegőt lehetett szívni a Bakonyban, de itt-ott már szárba szökkent a parlagfű.

2015. szeptember 02. - Dr. Juhász Zsuzsanna

Különleges találkozásunk alkalmával zajlott az alábbi beszélgetés a ménesjárási puszta mentén, a magas Bakony nemzetközileg elismert szakértőjével…

Hatalmas tüsszentésre, majd a bokrok közül előbukkanó, hozzá tartozó orra lettünk figyelmesek. Kisvártatva a kavicsos úton szemtől szemben állt velünk BBB, azaz a Bakony Büdös Banyája, és rövid szitkozódás után ránk szórt néhány élményfoszlányt hosszú seprűjével hadonászva.

Bakony Büdös Banyája

- Egészségére, kedves Büdös Banya, nemde személyesen, a Bakony mélyéről?

-  Szerencséd, hogy Büdös banyának szólítottál, különben…a hókuszpókját! Mit is akartam mondani?! Hogy a bölömbika hurcolná el ezt a sok gyomot innen! Állandóan csak tüsszögök tőlük, meg viszket a szemem is, alig látok, nem kapok levegőt az orromon. Csoda, ha elfelejtem a saját gondolatomat is?

-  Hogyhogy itt, kedves BBB, ahol csak a kis poszáta és a mezei veréb jár?

-  Jájjj, ne is kérdezd fiam, annyi a dolgom, hogy a végit se szagolom, csak szedegetem a parlagfüvet a sétaút mentén, és egyre púposabb a hátam a sűrű hajolgatástól. Száz évvel ezelőtt még szál egyenes voltam, nem kellett ezeket az orrbosszantó gazokat szedegetnem. Hiába szórom rájuk a rontást, az meg se kottyan nekik.

- Hát, bizony nehéz munka ez! És mióta él a Bakonyban?

- Nem tudom már pontosan…igen régen lehetett, amikor a tatár hordák elől menekültem…akkor még mutatós jány vótam.

- Óóóóó, hát akkor igen jól ismerheti a környéket, nemde?

- Úgy ám fiam, de manapság csak a szépalmai zsiványok, betyárok járnak nyaranta errefelé, de egyik se akar engem má’ feleségül.

- Sose tudhatja, hogy mikor találja meg az igazit!

- Látod, fiam, ilyen lógó orral biztos nem vagyok nagyon kívánatos, pedig mindenféle boszorkányságot, bűbájokat, kotyvalékot kipróbáltam már, de egyre csak csiklandoz a sok kóró.

- Valóban, igencsak szénanáthásnak tűnik, kedves Banya. Lehet, hogy sok száz év után egyszer tán orvoshoz kéne fordulnia! Okosabb bűbájokat tud ám az az orrbosszantók ellen, hisz nem is gondolná, egyenest a baljós füvekből készül a gyógyító kotyvaléka! Sőt, még orrsimogató napsugárral, egyéb pirulákkal, permetekkel, csöppekkel is  manipulálhat.

- Miket nem mondsz, fiam! Ilyenekről még nem is hallottam, pedig jó régóta lógatom itt az orromat már…Megyek, megnézem magamnak azt a bűbájolót, hátha még farigcsálni is tud valamicskét ebből a nagy vasorrból! …na sietek, hulljanak rád az összes varangyok, légy Te is kö…

A búcsúátok végét már nem vártuk meg, mi tagadás, elszeleltünk villámgyorsan, viszlát BBB!

-o-

Túl a mesén, az aktuális pollenhelyzet:

Az elkövetkező napokban a parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan továbbra is országszerte eléri a magas nagyon magas szintet. A libatopfélék és a csalánfélék virágporának mennyisége jellemzően alacsony-közepes, de helyenként magas is lehet. Az üröm, a pázsitfüvek, valamint az útifű pollenkoncentrációja valószínűleg alacsony marad. A kevésbé jelentős allergének közül a kenderfélék pollenje várhatóan alacsony-közepes koncentrációban lesz jelen.
(ORSZÁGOS KÖZEGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT Országos Környezetegészségügyi Igazgatósága, Aerobiológiai és Pollenmonitorozási Osztály heti friss jelentése)

A cikk a Ju-Med Egészségcentrum közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://ful-orr-gegeszet.blog.hu/api/trackback/id/tr127648910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.