Fül-orr-gégészet mindenkinek

Nagyágyúk és kis mumusok, avagy mit kell tudni az antibiotikumkezelésről 1.

2017. január 08. - Dr. Juhász Zsuzsanna

Mindennapi tapasztalatom a rendelőben, hogy a téma igencsak megosztja a betegeket, szülőket. Egyesek indokolatlanul tartanak az antibiotikumoktól, mások túl könnyelműen bánnak velük. A következő generációk gyógyítása szempontjából is különösen fontos, hogy a neten minél több helyen olvashatóak legyenek az antibiotikumokról szóló tudnivalók.  Remélem, sokan éppen ezen az oldalon találnak rá először a kezeléssel kapcsolatos információkra!

antibiotikumok1.jpegMik az antibiotikumok?

Az antibiotikumok gombák vagy baktériumok által termelt vegyületek. A gyógyításban azért tudjuk őket bevetni, mert a mikrobákra nézve ártalmasak: elpusztítják őket, vagy gátolják a szaporodásukat, a gazdaszervezetben viszont nem okoznak maradandó károsodást.

Mire jók az antibiotikumok?

Az antibiotikumok olyan fertőzések kezelésére használatosak, melyet baktériumok okoztak. A minket körülvevő és belső világunkban változatos típusú és formájú baktériumok találhatóak. Nem mindegyik betegít meg bennünket, sőt, vannak közöttük számunkra kimondottan hasznosak is. Egyesek nélkülözhetetlenek például a normál bélműködéshez, emésztéshez. Sajnos, az antibiotikumok nem tudnak maximálisan különbséget tenni „hasznos” és „haszontalan” baktérium között, ezért ismert például a bélflóra egyensúlyát megbontó mellékhatásuk.

antibiotikumok2.jpegMiért szedünk indokolatlanul gyakran antibiotikumokat?

Tudományos kutatások szerint minden második antibiotikum felírás alaptalanul történik, többnyire ártalmatlan náthára, köhögésre, sőt, vírusfertőzésben megelőzésre. Ez nemcsak az orvosokon, hanem gyakran a betegeken is múlik. Sok páciens elvárja a gyors antibiotikum felírást: szabályosan követelik az antibiotikumot, mert jó és hatásos gyógyszerről szóló recepttel a kezükben szeretnének hazamenni. 

Mi lesz a felelőtlenség következménye?

Már manapság tapasztalhatjuk, hogy bizonyos baktériumokra nem hatnak az antibiotikumok, mert a kórokozó ellenállóvá vált velük szemben. Gyakori tapasztalat ez az ambuláns betegellátásban, mert itt fordul elő leginkább, hogy a betegek nem megfelelő dózisban, vagy nem az előírt ideig szedik az antibiotikumot. Sokan felhagynak a gyógyszerszedéssel, amint kicsit is jobban lesznek. Úgy vélik, ezzel kímélik a szervezetüket. Mi ilyenkor a probléma? A rövidített gyógyszerszedés miatt néhány, különösen ellenálló baktérium túlélhet, és egyúttal támadhatatlanná válik az antibiotikummal szemben. Az ellenálló törzsek ráadásul nagyon könnyen szaporodásnak indulnak a kezelés miatt sebezhetővé vált bélnyálkahártyán. Ahogyan egyre több baktérium válik ellenállóvá, a gyógyszeripar mindinkább versenyt fut az idővel, hogy újabb, hatékony vegyületeket fejlesszen ki a bakteriális fertőzések kezelésére. A baktériumok ellenállóképessége, azaz ún. rezisztenciája, egyre nagyobb gondot jelent a súlyosabb, kórházi fertőzések kezelésében.

Miért nem segítenek az antibiotikumok megfázás esetén?

A náthával járó betegségek, hasonlóan az influenzához, vírusos fertőzések. Vírusok ellen tehetetlenek az antibiotikumok. A baktériumellenes hatás azon alapul, hogy az antibiotikum képes beleavatkozni a baktériumok anyagcseréjébe. A vírusoknak nincsen saját anyagcseréjük, így nem találnak fogást rajtuk az antibiotikumok. Felsőlégúti vírusfertőzések lezajlása során bekövetkező állapotrosszabbodás, szövődmények fellépése azonban már más megítélés alá esik. Ilyenkor beszélünk bakteriális felülfertőződésről, ami szükségessé teheti az antibiotikumkezelést.

A cikk a Ju-Med Egészségcentrum közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://ful-orr-gegeszet.blog.hu/api/trackback/id/tr2012109959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása